< návrat späť

FUTBAL  PO ROKU 1945

Najslávnejšiu históriu si futbal na Kysuciach zapísal za obdobie od r.1955 do r.1975. Naše mes­to sa dostalo do povedomia takmer celej ČSSR. Zaradením do slovenskej a celoštátnej súťaže sa dostalo do pozornosti futbalových pria­znivcov, dennej tlače, rozhlasu, televízie aj do vedomia Sazky. Zaradenie Kys.N.Mesta do tipov vý­sledkov s inými futbalovými oddielmi nútilo tipujúcich informovať sa o úrovni futbalu na Kysuciach.

   

Ing.J.Končír, ktorý pôsobil v našom meste v období r.1956 až 1961 bol prvým vášnivým priekopníkom myšlienky, že najväčší strojársky závod na Kysuciach musí mať najlepší futbal a iné športy. Vznik di­vízie zlúčením Spartaka Kys.N.Mesto s divíznou Duklou Žilina bolo jeho myšlienkou a jeho pričinením sa akcia zrealizovala. Jeho predpo­veď, že Kys.Nové Mesto bude mať vo futbale II.ligu, stala sa neskôr skutočnosťou. Dal zelenú aj rozvoju mužskej hádzanej a v r.1959 od­diel hral II.ligu. S jeho menom je spojená výstavba nového štadióna.

Prví futbaloví tréneri: Technickú hru uprednostňoval Štefan Pápeš, ktorý prišiel s Jánom Lepiešom zo Zvo­lena. Skĺbenie oboch činnosti realizoval Kručiar zo Žiliny. Aj ostatní tréneri vniesli nové prvky, či už to bol Kriške, Rezetka, Jakubčík, Richtárik, Kovesi, Sle­zák, Čambal, Ďurana a ďalší. Neskôr sa tréningy rozšírili o trénovanie brankára. Tu výdatne napomáhal Jozef Rúfus, dlhodobá opora.   

Popri získavaní hotových hráčov, začala sa presadzovať myšlienka vychovať svojich odchovancov. Zamerať sa na mládež tunajších škôl a učilíšť a vyhľadávať talenty z Kysúc. Pre najmladšie žiactvo tréneri vytvorili 3 oddiely, ktoré medzi sebou súťažili. Z najlepších sa vytvorilo áčko, ktoré bolo zaradené do súťaže a občas aj ako predzápas prvého mužstva. Neskôr aj ostatné družstvá súťažili. Vyučujúci telesnej výchovy na školách spolupracovali s TJ a upozorňovali na talenty. Byť na sú­piske dorastu, predstavovalo autoritu medzi mládežou. Tak sa objavili noví, ako: Mičky, Škorupa, Staškovan M., Jedinák, Kopas, Vlčák, Novotný, Pa­vlovič, Galvánek, Šaran, Jančo, Biely, Jozefik, Kubica, Zátek, Kopásek, Kasaj, Podolák, Faktor, Brisuda L. a P., Topercer, atd'.

Popri stretnutiach v súťažiach o body, zaujali i súťaže o Slovenský pohár. V nich naši futbalisti neraz dosiahli nečakaný víťazný úspech. K najdramatickejšiemu stretnutiu patrilo stretnutie s prvoligovým cel­kom Slovan Bratislava. Snaha vedenia FO bola, zmerať si sily s inými vyspelejšími futbalovými oddielmi. Mnohé pražské kluby prišli na Slovensko zohrať niekoľko stretnutí za sebou. TJ Slovan Kys.Nové Mesto prijala ponuku Meteora Žižkov z Prahy na odohratie priateľského stret­nutia. Bolo to prvé víťazstvo nad Pražanmi v pomere 2:1. Neskôr sa uskutočnilo aj stretnutie s kombinovaným celkom Sparty Praha. Mimoriadne dispo­novaný J.Špáni, bývalý hráč ASO Bratislavy sa pričinil o víťazstvo 5:4.

K najvýraznejším úspechom kysuckého futbalu môžeme považovať postup dorastu do I.ligy. Jeho význam je o to cennejší, že hráči vyšli z vlastnej liahne, odchovanci žiackych družstiev a náboru mládeže z okolitých obcí. Na tomto úspechu mal zá­sluhu Gustáv Rezetka, predtým hráč ZVL, ktorý k nám prišiel z Pú­chova. Jeho sústavný náročný tréning priniesol ovocie v r.1970 zarade­ním družstva do najvyššej súťaže. Výslnie dorastu trvalo až do roku 1975.

Ucelenejšiu predstavu o úrovni futbalového diania v sezóne 1975-76 dokumentujú tieto ukazovatele:

muži A

II.celoštátna liga

muži B

I.A trieda

dorast A

I.liga

dorast B

I.A trieda

žiaci A

I.A trieda

žiaci B

okres. súťaž

žiaci C

okres. súťaž

Tréneri:   

Pápeš       A muži

Lepiš       B muži

Rezetka     A dorast

Novotný     B dorast

Hanuliak    A žiaci

Szabo       B žiaci

Frolo       C žiaci

Prehľad o futbalových premenách

Rok 1948    názov futbalového oddielu Slovan

Rok 1949    názov TJ Sokol, futbalový oddiel Spartak

Rok 1953    TJ DŠO Spartak

Rok 1949-55 Spartak v súťaži II. triedy

Rok 1957    postup do I. B triedy

Rok 1958    postup do I. A triedy

14. 9. 1958 prvý futbalový zápas na novom štadióne

Rok 1959    vybudovanie obliekarne a pomocného ihriska

Rok 1960  vznik divízie zlúč.s Duklou Žilina vznik TJ DUKLA ZPS

Rok 1962    postup do II. ligy SSR, skupina C.

Rok 1963    zmena názvu na ZVL KNM

Rok 1964    dorast postúpil do divízie

Rok 1965    zostup prvého mužstva z II. ligy

Rok 1968    účasť v SNL

Rok 1970  postup dorastu do I.ligy. Prvý zápas s Vítkovicami 2:O

Rok 1973    postup I.mužstva do II.celoštátnej ligy

Rok 1975    zostup dorastu z I.ligy

Rok 1976    zostup z II.celoštátnej ligy do I.SNL

Rok 1979    zostup I.mužstva do divízie stred

Rok 1984    zostup do krajského majstrovstva skupiny A

Rok 1986    postup do II.ligy - východ

Behom posledných rokov nastáva útlm a postupný pokles do niž­ších súťaží. Prejavuje sa aj únava a opotrebovanosť funkcionárov. Strá­ca sa pôvodný elán. Diváci prestali chodiť na futbalové zápasy.

Pre kysucký futbal ostáva nezabudnuteľný zápas, ktorý sa odohral 20.apríla 1976 v Prahe pred návštevou 10 tisíc divákov. Kysučania zdolali ako jediní Spartu na vlastnom ihrisku 2:1 gólmi Padycha a Su­čáka. Táto zostava je historickou: Bodorovský, Kirth, Kopas, Ferančík, Zátek, Kasaj, Hodoško, Kanderka, Sučák, Kubica, Pavlík, Slezák, Pa­dych, Panuška, Staškovan J., Pavlovič, Hošták s trénerom A.Richtárikom, asistentom F.Čambalom.

prevzaté z brožúry,

ktorá bola vydaná k 65. výročiu telovýchovy

v Kysuckom Novom Meste 1921 - 1986

upravené